Om Petra Boumedienne och hur jag lever

Om Petra Boumedienne

Hej, jag heter Petra och jag äter paleoistisk lågkolhydratkost.

Jag får ofta höra - men varför äter du så där, du ser ju ut som hälsan själv!?

Ja skenet kan bedra;

För ca 20 år sedan hände något som skulle förändra mitt liv. Jag insjuknade i hjärnhinneinflammation.

Det visade sig att jag inte skulle "bara" få en hjärnhinneinflammation utan många, många under de närmaste åren. Ibland så kändes det inte ens som jag hann bli frisk innan jag fick en till. Jag pendlade mellan hopp och förtvivlan men insåg att detta INTE skulle få definiera mig. Jag var inte sjuk- utan en frisk ung tjej som ibland blev sjuk- väldigt sjuk.

Jag levde inte alltför hälsosamt men inte direkt ohälsosamt. Jag drack sällan alkohol, sov dock för lite och struntade i vad jag stoppade i mig för mat. Så småningom, efter att ha blivit headhuntad vidare till nya jobb där stressen och kraven var större, blev jag sjuk ännu en gång i raden och min läkare började prata om att förtidspensionera mig. Det ville jag absolut inte- jag älskade att jobba!

Jag började med yoga och mindfulness och utbildade mig senare till yogalärare då jag märkte att då stressen blev mindre blev också hjärnhinneinflammationerna färre. Efter ett tag insåg jag att det var ett bra steg på vägen men fler pusselbitar behövde läggas för att optimera hälsan. Sömn, hormoner, mat - allt gick under luppen och studierna fortsatte. Till slut fann jag Paleo och lågkolhydratkost och nu mår jag bättre än någonsin.

Nu vill jag dela med mig av mina erfarenheter och mitt kunnande till dig.

Låt mig hjälpa dig sätta ett leende på dina läppar varje dag!


Vad är ketogen kost och varför är det bra?


Den ketogena kosten innebär att du begränsar ditt kolhydratintag till ca 50g per dag. Dina kolhydratskällor bör i första hand komma från ovanjordsgrönsaker. För att nå ketos skall alla andra kolhydrats källor tas bort.


Vad är ketos?

Ketos är där din kropp går från att bränna kolhydrater som primär energikälla till att att bränna kroppsfett som en ny primär källa till bränsle.


Vad äter du för att nå ketos?
Du bör äta 80% fett, 15% protein och 5% kolhydrater i det första steget att försöka nå ketos.Fett. Det handlar om hög fettkonsumtion. 80 procent av ditt kaloriintag bör komma från fett de första 4 veckorna. Ju mer desto bättre, detta för att få din hjärna att förstå att den ska göra en metabol övergång från kolhydratsförbränning till att använda fett som primär källa av bränsle.Protein. Protein är också mycket viktigt. Vi behöver våra essentiella aminosyror från protein. Obs: Äter du för mycket protein kan det vara svårt att anpassa sig under de första 4 veckorna. Ditt protein intag bör vara 15% av ditt totala kaloriintag för att nå ketos. Om du äter för mycket protein, kan de överskjutande aminosyrorna du äter konvertera tillbaka till socker och blockera ketosen.


Kolhydrater. Dina kolhydrater bör komma från ovanjords grönsaker.


Några av den ketogena kostens hälsofördelar är:

 • Fettminskning
 • Mental klarhet
 • Hög energi
 • Ingen svält
 • Färre inflammationer
 • Förbättrad sömn
 • Bättre hud, tänder, hår
 • Förbättrad muskelstyrka
 • Minskar /tar bort matmissbruk
 • Förbättrar vid kronisk trötthet och hypoglykemi
 • Förbättrar tarmhälsa, uppblåsthet och IBS
 • Förbättrar vid A.D.D och A.D.H.D
 • Förbättrar vid Autism och för barn med kramper
 • Ökade testosteron nivåer
 • Sänker östrogen dominans
 • Bekämpar cancer, MS, Alzheimers sjukdom, hjärtsjukdom och typ 2-diabetes

För att nå ketos vi måste träna hjärnan att förstå att fett är en bättre källa av bränsle. Det förbränns långsamt och jämnt. Äta fettrik kost får hjärnan att inse att det inte finns någon svält när tar bort ut dina stärkelserika kolhydrater och socker. När dina glykogen förråd är uttömda och blodsockret sänks, tvinngas hjärnan att hitta en ny energikälla - Ketoner.


De flesta av oss har en (eller flera) dåliga vanor som vi vill bli av med. Men det känns svårt att komma igång och släppa de dåliga vanorna. Ja, ända till nu.

Här ska du få tips om hur du ska göra för att bli av med dina dåliga vanor för alltid.

1. Bestäm dig för att göra det under en månads tid bara. Det fungerar eftersom du kan se så långt fram i tiden och orkar kämpa med det du vill förändra.

2. Ersätt det du förlorar med något annat. Dina vanor fyller ett behov och när du plötsligt gör en förändring känns det för hårt om du inte fyller den tomma platsen med något som är bra och nyttigt för dig. Skriv ner alla fördelar du får av din dåliga vana idag och se till att de finns med när du skapar en ny vana.

3. Tag hjälp! Att bryta en vana handlar inte om att ha stark vilja lika mycket som om tålamod och strategi. Tag hjälp att ändra din diet, träning eller vad det nu är du vill ändra. Ta en del i taget.

4. Se till att du vet vad du vinner på att ändra vana. Vilka är fördelarna och hur kommer du att känna dig när du lyckas?

5. Skriv ner vad du vill åstadkomma och hur du ska göra det. Att skriva ner saker man vill är väldigt kraftfullt.

6. Berätta för en vän att du ska göra det här. Om du berättar för andra att du ska göra en förändring så är det mer sannolikt att du lyckas. Du känner både stöd och press på en gång.

7. Gör den nya vanan till ett experiment. Prova det nya och se vad du gillar det.

8. Hitta någon förebild. Att ha en person man beundrar i medvetandet när man sliter för att ändra något fungerar bra för de flesta. Hitta personer som lever som du vill leva och se hur de gör.

9. Påminn dig själv om vad du håller på med hela tiden. Den första entusiasmen är en bra drivkraft och den håller några dagar men när man slappnar av är risken stor att man tröttnar och ger upp. Sätt upp peppande lappar som stöder dig under den första jobbiga tiden.

10. Om du inte lyckas första gången – ge inte upp. Fundera istället på vad som kan göra att du lyckas bättre nästa gång. Vilka komponenter behövs för att det ska gå bättre nästa gång? Ta med dem.


Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam porttitor augue a turpis porttitor maximus. Nulla luctus elementum felis, sit amet condimentum lectus rutrum eget.